Επιλογή Τηγάνι! Η επιλογή ενός καινούργιου τηγανιού μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Στην αγορά υπάρχουν πληθώρα περιπτώσεων με ψεύτικες διαφημίσεις και προϊόντα χαμηλής ποιότητας.

Πριν αγοράσουμε, ελέγχουμε αν το τηγάνι είναι κατάλληλο για το είδος της εστίας μας (ηλεκτρική, κεραμική, γκαζιού, επαγωγική). Τα χερούλια πρέπει να είναι στιβαρά και ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες. Ο χοντρός πάτος κάνει καλύτερη επαφή με την εστία και συγκρατεί περισσότερο τη θερμότητα. Είναι λοιπόν κατάλληλος για τηγανίσματα που θέλουν κάμποσο χρόνο. Αντίθετα, τα τηγάνια με λεπτό πάτο κάνουν για γρήγορα τσιγαρίσματα και για τηγανιές, γιατί τα υλικά «αρπάζουν» γρήγορα.

dialego-tigani διαλεγω τηγανι

Πως να διαχωρίσουμε λοιπόν ένα καλό τηγάνι από το άλλο?

Ο πρώτος παράγοντας είναι το που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το τηγάνι. Αυτό καθορίζει το ποιο τύπο τηγανιού πρέπει να αγοράσετε. Συχνά, είναι καλύτερα να έχετε διάφορα τηγάνια για διαφορετικούς σκοπούς μαγειρέματος.


Αντικολλιτικό τηγάνι.

Τα αντικολλητικά δεν θέλουν λάδι. Είναι ιδανικά για μαγείρεμα υλικών που μπορεί να κολλήσουν. Σε αυτά μπορούμε να ψήσουμε φιλέτα ψαριού και κρέατος, μπριζόλες, κοτόπουλο κ.ά. Επίσης, είναι ιδανικά για ομελέτες και κρέπες αλλά και για γρήγορο σοτάρισμα λαχανικών.

Η αντικολλητική επιφάνεια μπορεί να «τραυματιστεί» εύκολα, γι’ αυτό χρησιμοποιούμε πάντα ξύλινα, πλαστικά ή σιλικονούχα εργαλεία.

Προσοχή: Τα αντικολλητικά δεν πρέπει να τα αφήνουμε να κάψουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, και μάλιστα χωρίς να έχουμε προσθέσει κάποια λιπαρή ουσία, γιατί μπορεί να χαλάσει η αντικολλητική τους επιφάνεια.


Τα Αντικολλιτικά τηγάνια είναι καταπληκτικά. Καθαρίζονται εύκολα, ψήνουν γρήγορα και είναι ένα μαγειρικό σκεύος που όλοι μας το χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση.

Ο εμπειρικός κανόνας είναι ένας:Αν πρόκειται να μαγειρεύεις κάτι το οποίο κολλάει (για παράδειγμα, αυγά) και το συγκεκριμένο φαγητό χρειάζεται μέση προς χαμηλή φωτιά , τότε το αντικολλιτικό τηγάνι είναι η καλύτερη επιλογή σας.

Πάνω απ’όλα το φαγητό σας δεν θα είναι “εμπλουτισμένο” με τις βλαβερές χημικές ουσίες οι οποίες ελευθερώνονται με την θερμοκρασία από τα τηγάνια αμφισβιτούμενης ποιότητας.

Γενικά, για να κρατηθεί η αντικολλιτική στρώση να θυμάστε πάντα να χρησιμοποιείτε πλαστικά, νάιλον είτε ξύλινες σπάτουλες για να αποφύγετε γρατσουνιές στην επιφάνεια. Δείτε όλη τη συλλογή από τα αντικολλιτικά τηγάνια μας.

tigania-epilogi

Ανοξείδωτα για βαθύ τηγάνισμα

Είναι πολύ ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες, στιβαρά και εύχρηστα. Σε αυτά μπορούμε να τηγανίσουμε τα πάντα, από λαχανικά και πατάτες, μέχρι ψαράκια, αυγά και κρέας. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να προσθέσουμε αρκετό λάδι, γιατί δεν είναι αντικολλητικά και υπάρχει φόβος να κολλήσουν τα υλικά μας στον πάτο.

Ο καλύτερος τύπος ανοξείδωτου είναι το «18/10». Αυτά περιέχουν 18% χρώμιο και 10% νικέλιο. Οσο περισσότερο το νικέλιο τόσο πιο γυαλιστερό είναι το ανοξείδωτο. Το χρώμιο είναι αυτό που εμποδίζει τη διάβρωση.

Το ανοξείδωτο ατσάλι δεν είναι πολύ καλός αγωγός της θερμότητας. Γι' αυτό πρέπει να αναζητούμε όσα έχουν ενισχυθεί με χοντρό και βαρύ πάτο, που λειτουργεί θερμοσυσσωρευτικά. Στον πάτο αυτό περικλείεται δίσκος από χαλκό ή αλουμίνιο, που είναι πολύ καλοί αγωγοί της θερμότητας.

tigania-easyoffers

Μαντέμι για σιγανό μαγείρεμα

Είναι ιδανικά για αργά μαγειρέματα σε σταθερή θερμοκρασία. Θερμαίνονται πιο αργά σε σχέση με άλλα τηγάνια, διατηρούν όμως τη θερμοκρασία σταθερή για περισσότερη ώρα, ακόμη και αν χαμηλώσουμε τη φωτιά. Καταναλώνουν λοιπόν λιγότερη ενέργεια στο μαγείρεμα.

Το μαντέμι είναι πορώδες υλικό. Για να αποκτήσει αντικολλητικές ιδιότητες, θα πρέπει να το αλείψουμε με λάδι. Οσο πιο πολύ το χρησιμοποιούμε για να τηγανίσουμε λιπαρές τροφές (μπέικον, λουκάνικα) τόσο πιο αντικολλητικό γίνεται και μπορούμε έτσι να μαγειρέψουμε κρέατα, φιλέτα, ψάρια κ.ά. σε ελάχιστο λάδι.

Το μειονέκτημά τους είναι ότι είναι βαριά και δύσχρηστα. Αν συντηρηθούν σωστά, όμως, κρατάνε για πάντα.

Χάλκινα Τηγάνια

Είναι από τα καλύτερα υλικά, γιατί ζεσταίνονται γρήγορα και ψήνουν ομοιόμορφα. Είναι ιδανικά για γρήγορα σοταρίσματα σε δυνατή φωτιά, για σαγανάκια και για τηγανιές, αλλά και για σάλτσες.

Επειδή ο χαλκός αντιδρά με όξινες τροφές όπως το ξίδι, θα πρέπει να αναζητήσουμε όσα έχουν επενδυθεί στο εσωτερικό τους με κασσίτερο ή ανοξείδωτο ατσάλι.Είναι όμορφα, αλλά διαβρώνονται εύκολα και χρειάζονται συνεχή φροντίδα για να μη χάσουν το χρώμα τους.

Τηγάνια αλουμινίου

Είναι ιδανικά για τηγάνισμα, ψήσιμο κρεάτων, σοτάρισμα λαχανικών κ.λπ.Το αλουμίνιο αντιδρά με όξινες τροφές (ντομάτα, ξίδι κ.ά.), αλλοιώνοντας τη γεύση των φαγητών. Γι' αυτό προτιμάμε όσα έχουν αντικολλητική επίστρωση.

Η «επόμενη γενιά» στον τομέα των αλουμινένιων τηγανιών κατασκευάζονται από χυτό και ανοδιωμένο αλουμίνιο, δηλαδή από αλουμίνιο που έχει υποστεί ειδική επεξεργασία, ώστε να αποκτήσει ένα σκληρό εξωτερικό στρώμα. Δεν βαθουλώνουν, αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες και είναι πιο σκληρά από τα ανοξείδωτα.