Τι επιτρέπεται & τι απαγορεύεται να καθαρίσεις με ξύδι;

Eπιτρέπεται να καθαρίσεις με ξύδι…


1. Σκουριά σε μικρά μεταλλικά υλικά

Αν θέλεις να καθαρίσεις τη σκουριά από μικρά μεταλλικά υλικά, όπως είναι για παράδειγμα μια βίδα, βούτηξε τα σε ένα μπόλ με ξύδι. Το οξύ του λευκού ξυδιού αντιδρά με το οξείδιο του σιδήρου που βρίσκεται στα μέταλλα με αποτέλεσμα η σκουριά να απομακρύνεται εύκολα και γρήγορα.

2. Αυτοκόλλητα σε τζάμια και ντουλάπες

Αν βαρέθηκες να βλέπεις μπροστά σου μισοβγαλμένα αυτοκόλλητα στα τζάμια, τις ντουλάπες ή και στο αυτοκίνητο σου, υπάρχει λύση! Μπορείς να καθαρίσεις με ξύδι τα αυτοκόλλητα εύκολα & γρήγορα! Ζέστανε λευκό ξύδι και ρίξε λίγο σε ένα πανί. Μόλις το τρίψεις επάνω στο αυτοκόλλητο, αυτό θα ξεκολλήσει.

3. Βουλωμένα ή “μυρωδάτα” σιφόνια

Αν έχεις πρόβλημα με το βουλωμένο ή βρωμερό σιφόνι του μπάνιου σου μπορείς να το αντιμετωπίσεις εύκολα με λευκό ξύδι! Ανακάτεψε περίπου 150 γραμμάρια μαγειρική σόδα και 150 γραμμάρια αλάτι σε ένα ποτήρι με λευκό ξύδι.  Άφησε το να δράσει και μετά από 20 λεπτά ρίξε άφθονο νερό.

4. Αρμούς των πλακιδίων

Έχει μαζευτεί βρωμιά και μούχλα στους αρμούς των πλακιδίων του μπάνιου ή της κουζίνας σου; Μπορείς να καθαρίσεις με ξύδι τους αρμούς με τον ευκολότερο τρόπο. Ρίξε λίγο ξύδι επάνω τους και τρίψε τους με μια οδοντόβουρτσα.

Απαγορεύεται να καθαρίσεις με ξύδι…

1. Σπασμένο αυγό ή λεκέ από αυγό

Θα σου συνιστούμε να μην προσπαθήσεις να καθαρίσεις με ξύδι έναν λεκέ από αυγό. Αντίθετα με τον σκοπό σου, το ξύδι μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αν έχεις προσπαθήσει να φτιάξεις αυγά ποσέ θα ξέρεις ότι το ξύδι βοηθά το αυγό να πήξει. Αυτό θα κάνει την προσπάθεια του καθαρισμού του πολύ δυσκολότερη.

2. Μαρμάρινες επιφάνειες & γρανίτη

Η οξύτητα του λευκού ξυδιού μπορεί να καταστρέψει φυσικά πετρώματα, όπως είναι το μάρμαρο και ο γρανίτης. Μην επιλέξεις, λοιπόν, το ξύδι και το λεμόνι για να καθαρίσεις τον μαρμάρινο πάγκο της κουζίνας σου. Αντί γι’αυτό χρησιμοποίησε ζεστό νερό μαζί με ένα απαλό σαπούνι για τα πιάτα.

3. Πέτρινα πλακάκια

Όπως ακριβώς συμβαίνει με το μάρμαρο και το γρανίτη, το ίδιο ισχύει και για τα πέτρινα πλακάκια. Απόφυγε τη χρήση προιόντων με υψηλή οξύτητα για το καθάρισμα των φυσικών πετρωμάτων. Υπάρχουν ειδικά προιόντα στην αγορά, που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τις πέτρινες επιφάνειες του σπιτιού σου σαν καινούργιες!

4. Πλυντήριο πιάτων

Μπορεί το λευκό ξύδι να είναι ιδανικό για το καθάρισμα των μετάλλων, αλλά όχι και του λάστιχου του πλυντηρίου πιάτων σου. Θα σου συνιστούσαμε να μην επιχειρήσεις να βάλεις ξύδι στο πρόγραμμα πλύσης, διότι μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη λειτουργία της αγαπημένης σου συσκευής.