8 Βασικά Προγράμματα Πλυντηρίου Ρούχων που Πρέπει να Γνωρίζεις!

#1 Πρόγραμμα Γρήγορης Πλύσης

Το πρόγραμμα αυτό χρησιμοποιείται κυρίως για λίγο λερωμένα και για χρωματιστά ρούχα. Στην ουσία πρόκειται για ένα γρήγορο φρεσκάρισμα με κρύο νερό. Δεν μπορεί δηλαδή να απομακρύνει τους επίμονους λεκέδες από τα ρούχα σου. Αποτελεί όμως ιδανικό πρόγραμμα στην περίπτωση που τα ρούχα είναι καινούργια και φοβάσαι ότι θα ξεβάψουν. Αν ο κάδος είναι αρκετά φορτωμένος, καλύτερα να αποφύγεις το σύντομο πρόγραμμα διότι δε θα είναι αρκετά αποτελεσματικό. Αν είναι γεμάτος πάνω από τη μέση, σε συμφέρει καλύτερα να επιλέξεις το κανονικό πρόγραμμα.

#2 Οικονομικό Πρόγραμμα

Το οικονομικό πρόγραμμα επηρεάζει τη θερμοκρασία, το χρόνο και την ποσότητα νερού που θα χρησιμοποιηθεί. Σε αυτό, τα ρούχα πλένονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και με μικρότερη κατανάλωση νερού από τα «κανονικά» προγράμματα. Παρόλ’ αυτά, το πλύσιμο διαρκεί λίγο περισσότερη ώρα ώστε να είσαι σίγουρη ότι τα ρούχα σου έχουν πλυθεί αποτελεσματικά.

#3 Πρόγραμμα για Βαμβακερά

Τα βαμβακερά είναι από τα πιο ανθεκτικά υφάσματα στο πλύσιμο, είναι καλύτερο όμως να αποφεύγεις να τα πλένεις σε υψηλές θερμοκρασίες. Για ανεξίτηλα ρούχα όπως είναι τα πουκάμισα και τα νυχτικά η ιδανική θερμοκρασία είναι 40 °C.  Αντίθετα  για τα λευκά βαμβακερά, τα λινά, τις πετσέτες και τα σεντόνια μπορείς να επιλέξεις και τους 60°C. Μία άκρως σημαντική συμβουλή που δεν πρέπει να ξεχνάς για τα βαμβακερά σου ρούχα είναι να μην το παρακάνεις με την ποσότητα απορρυπαντικών, μαλακτικών και λευκαντικών!

#4 Πρόγραμμα για Συνθετικά

Αυτό το πρόγραμμα πλυντηρίου ρούχων είναι για για ρούχα που δεν σιδερώνονται, έτσι ώστε να διατηρούνται αναλλοίωτες οι ιδιότητες των υφασμάτων. Η θερμοκρασία πλύσης είναι 40°C όπως και στο κανονικό. Η διαφορά είναι ότι σε αυτό το πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια του στυψίματος τα ρούχα συνεχίζουν να βρέχονται με νερό για να παραμένουν υγρά και να μην τσαλακώνονται.

#5 Πρόγραμμα για Ευαίσθητα

Αυτό συχνά αποκαλείται και ως “πλύσιμο στο χέρι”. Είναι ένα ήπιο πρόγραμμα, κατάλληλο για ρούχα με δαντέλες ή άλλα υφάσματα, που μπορεί να χαλάσουν αν πλυθούν σε κάποιο από τα δυνατά προγράμματα του πλυντηρίου ρούχων. Η θερμοκρασία πλύσης είναι συνήθως 30 °C και χρησιμοποιείται μικρή ταχύτητα ανάδευσης για να μην μπλεχτούν τα ρούχα και καταστραφούν.

#6 Πρόγραμμα για Μάλλινα Ρούχα

Τα μάλλινα είναι ιδιαίτερα απαιτητικά ρούχα. Μία λάθος κίνηση, και μπορεί να μαζέψουν για πάντα. Γι αυτό το λόγο πολλοί επιλέγουν να τα πλένουν στο χέρι. Το πρόγραμμα πλυντηρίου ρούχων για μάλλινα, είναι ιδιαίτερα απαλό για να μην παιδεύεσαι να τα πλένεις στο χέρι. Η θερμοκρασία πλύσης είναι 30 βαθμοί και παρέχει μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές κατά τη πλύση ώστε τα ρούχα να ησυχάζουν στο νερό.

#7 Πρόγραμμα για Λευκά

Τα λευκά είναι τα ρούχα που οι περισσότεροι από εμάς, αποφεύγουμε να φοράμε. Λερώνονται πολύ εύκολα και ο καθαρισμός τους είναι πιο δύσκολος από τα μαύρα ή τα χρωματιστά. Ο παραμικρός λεκές φαίνεται τόσο έντονα, που αν δεν μπορεί να καθαριστεί, πρέπει να αποχωριστείς το ρούχο. Γι αυτό το λόγο το ειδικό πρόγραμμα για λευκά, χρησιμοποιεί πιο υψηλή θερμοκρασία όπως 60 °C  και μεγαλύτερη ταχύτητα ανάδευσης. Έτσι εξαφανίζεται κάθε είδους βρωμιά και βακτήριο, για να διατηρήσεις πεντακάθαρα τα λευκά σου ρούχα!

#8 Πρόγραμμα για Μωρουδιακά

Τα μωρά, είναι πολύ ευαίσθητα σε μικρόβια, καθώς έχουν πιο ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Το πρόγραμμα για μωρουδιακά λοιπόν δεν έχει ως πρωταρχικό στόχο τον καθαρισμό των λεκέδων αλλά την αποστείρωση. Γι αυτό, τα ρούχα πλένονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες όπως 95°C. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί με την ίδια ευκολία να χρησιμοποιηθεί και για την αποστείρωση των ρούχων ενός αρρώστου.

Γενικές Οδηγίες για να Εντοπίζεις Γρήγορα τα Κατάλληλα Προγράμματα Πλυντηρίου Ρούχων

Ποια ρούχα πλένονται στους 30 °C;

Αυτή η θερμοκρασία είναι αρκετά ήπια, φιλική προς τα ρούχα σου όσο αλλά και το περιβάλλον. Χρειάζεται μικρότερη κατανάλωση ενέργειας αλλά και νερού, γι αυτό και σου εξοικονομεί πολλά χρήματα. Προτίμησε τα αντίστοιχα προγράμματα πλυντηρίου ρούχων για ρούχα όπως αθλητικά, ευαίσθητα, τζιν, κοντομάνικα μπλουζάκια, σκούρα και χρωματιστά. Η χαμηλή θερμοκρασία θα βοηθήσει να κρατήσουν περισσότερο και να μη ξεβάφουν τα ρούχα σου.

Ποια ρούχα πλένονται στους 40 °C;

Οι 40 βαθμοί είναι ιδανική θερμοκρασία για να πλένεις τα σεντόνια, τις πετσέτες και άλλα ρούχα του σπιτιού φτιαγμένα από 100% βαμβάκι. Επιπλέον μπορείς να τους προτιμήσεις για ρούχα με επίμονους λεκέδες, έχοντας τοποθετήσει προηγουμένως, τοπικά, λίγο απορρυπαντικό.

Ποια ρούχα πλένονται στους 60 °C;

Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία πλύσης, τόσο υψηλότερη είναι η αποστείρωση και ο αποτελεσματικός καθαρισμός των λεκέδων. Τα προγράμματα πλυντηρίου ρούχων με θερμοκρασία 60 βαθμών σου προσφέρουν άψογη καθαριότητα αλλά και αποστείρωση. Επίλεξέ τα για λευκά, χρωματιστά ρούχα που δε ξεβάφουν και εσώρουχα. 

Ελπίζουμε να βρήκες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για τα προγράμματα πλυντηρίου ρούχων.